Berättelser från en krigsskådeplats med omgivningar


Uppsala Stadsteater
Lördag 23 mars kl 17.00
Språk: engelska

I de tider vi lever i, tider av krig och det hat och barbari det ger upphov till, har projekt som syftar till kulturell förståelse över gränser särskild vikt. Ryssland har inte dominerat sina grannländer med bara militär och ekonomisk makt utan också kulturellt och språkligt. Inte minst har Ukraina av den ryska regimen förnekats ha någon egen kultur överhuvudtaget. Därför är tyska Goetheinstitutets projekt Black Sea Lit av stort intresse.

Under ledning av Nino Haratischwili, curator och författare av georgiskt ursprung, har författare från länderna kring det krigsdrabbade Svarta havet samlat till veckolånga workshops för att tala om hur också ukrainska, georgiska, armeniska, rumänska och bulgariska berättelser och perspektiv kan hävda sig vid sidan av ryska och västlig kulturell dominans.

Några av deltagarna i Black Sea Lits residens och workshop besöker nu Uppsala Internationella Litteraturfestival för att ge en svensk publik smak av den litteratur som produceras och diskuteras i länderna runt Svarta havet. I panelsamtalet deltar:

Halyna Kruk, prisbelönt poet och prosaförfattare, översättare och forskare från Lviv, Ukraina. Hon är författare till dikt- och novellsamlingar och flera barnböcker. Hennes senaste diktsamling A Crash Course in Molotov Cocktails har nyligen kommit i engelsk översättning. På svenska finns hon representerad i antologin Under Ukrainas öppna himmel utgiven av Ariel förlag i samarbete med Svenska PEN (redaktörer: Mikael Nydahl och Kholod Saghir).

Bogdan Coșa, prisbelönades i Rumänien redan med sin debutroman Poker. Det är nu den första boken i en trilogi Även den andra romanen, andra delen i trilogin, Black Glass ledde till en utmärkelse; ”2017 års unga prosaförfattare”. Sedan dess har han också publicerat en diktsamling O formă de adăpost primară (The Simplest Form of Shelter). Och ytterligare en roman Cât de aproape sunt ploile reci (How Close the Cold Rains Are) prisbelönades 2021. 

Ina Vultchanova är bulgarisk journalist, författare, producent och översättare. Hennes professionella karriär har ägnats åt konsten ljuddrama. Hon har arbetat som en långvarig senior producent på Drama Department of Bulgarian National Radio och har bearbetat och producerat verk av ett flertal författare från Bulgarien och andra länder. Hon har bla. Vunnit Prix Europa i Berlin för sin adaption av litteratur för radio.

Archil Kikodze, är författare av prosa och manus, skådespelare och fotograf. Han har tidigare publicerat fyra novell- och en essäsamling. Hans första roman, The Southern Elephant, blev prisbelönt och har kallats ”det 20:e århundradets bästa georgiska roman” av recensenter i Georgien.

Armen Ohanyan, ordförande för PEN International i Armenien där Ohanyan också verkar som skönlitterär författare, essäist och litterär översättare. Han är författare till den experimentella novellsamlingen The Return of Kikos och romantrilogin av Mommyland som är banbrytande litteratur då den för första gången i Armenien porträtterade karaktärer med HBTQ-läggning i ett positivt ljus. 

Efter samtalet följer uppläsningar ur verk av de deltagande författarna i panelen på svenska och originalspråk.

Halyna Kruk
Halyna Kruk
Bogdan Coșa
Bogdan Coșa