Invasionens monstruösa konsekvenser

Ahmed Saadawi samtalar med journalistkollegan Mikael Olsson Al Safandi. Samtalet tolkas till engelska.

Uppsala stadsteater
Fredag 22 mars kl 19.00
Språk: engelska

Den irakiske författaren, journalisten och poeten Ahmed Saadawis roman Frankenstein i Bagdad har väckt uppmärksamhet världen över för sin originella skildring av livet i Bagdad under den amerikanska ockupationen. Den har belönats med International Prize for Arabic Fiction och översatts till en mängd språk. I svensk översättning av Jonathan Morén utkom den 2019.

Enligt Saadawi själv ville han skriva ”ett manifest mot krig” i skönlitterär form. Idéen till berättelsen kom när Ahmed Sadaawi arbetade som korrespondent åt BBC och besökte ett bårhus i Bagdad. En ung man ville se sin bror som nyligen dödats av en bomb. Han, och Sadaawi, blev visade ett rum fullt av kroppsdelar. Den sörjande unge mannen klagade och undrade var resten av hans bror fanns. Bårhuschefens svar blev ”ta vad du vill ha och gör en kropp själv”.

Det är också vad huvudkaraktären, skrothandlaren Hadi, gör i Sadaawis bok. Syr ihop likdelar, föga anande att den kropp han fått ihop nu börjar leta efter de ansvariga för de morden på de individer vars kroppsdelar han bär. Så återuppstår Mary Shelleys monster i modern tappning.

Det är en berättelse som antar formen av febrig fantasi, ett slags exorcism av de onda andar som kröp fram ur skuggorna till följd av den USA-ledda invasionen 2003. Saadawi radar i sin bok upp ett flertal av de obegripligt monstruösa konsekvenser den fick. Han tecknar alla som medbrottslingar; amerikanska soldater, utländska legosoldater, al-Qaida-krigare, miliser, krigsherrar, journalister och korrupta irakiska officerare.

En irakisk identitetskris är en av de konsekvenser Sadaawi uppehåller sig vid. Paradoxen med ett nationsbygge som splittrats i en mångfald av etniciteter och människors behov av tillhörighet. En problematik han noterat under sina många resor i olika delar av Irak som reporter för olika mediabolag. ”Jag såg saker som inte går att föreställa sig” säger Sadaawi om tiden mellan 2006 och 2008, då det sekteristiska våldet härjade som värst.

Många västerländska filmbolag har visat intresse för att filmatisera Frankenstein i Bagdad, men Sadaawi är mycket noga med att i så fall ha konstnärlig kontroll över innehållet. ”Det har kommit många filmer och tv-program om Irak och kriget, men deras hjältar är amerikaner”, säger Saadawi ”Irakierna har hållits i bakgrunden. I boken finns det ingen amerikansk hjälte. Våra hjältar är irakier”.

Ahmed Saadawi samtalar med journalistkollegan Mikael Olsson Al Safandi. Samtalet tolkas till engelska.