Iraks kluvna identiteter, förlust och fördrivning

Inaam Kachachi samtalar med Gabriella Håkansson, författare, litteraturkritiker och essäist med stort engagemang i demokrati- och rättvisefrågor. 

Uppsala Stadsteater
Fredag 22 mars kl 18.15
Språk: arabiska och engelska

Verkliga irakiska kvinnoöden i dokumentärens form och fiktiva i romanens kan sägas vara tematik Inaam Kachachi, författare, journalist och filmmakare, återkommer till i sina verk. Född i Irak, men bosatt i Frankrike har hon aldrig upphört att utforska Iraks moderna historia och vad den gör med människor där.

Kachachi har gjort dokumentärfilm om arabvärldens första kvinnliga minister i slutet av 50-talet och om kvinnligt deltagande i det första valet i Irak efter USA-koalitionens invasion. Men mest uppmärksamhet har Inaam Kachachi rönt för sin romankonst.

I sin prisbelönta roman Al-Hafeeda al-Amreekiya (The American Granddaughter i eng. översättning) skildrar Inaam Kachachi den dubbla tragedin i sitt hemland: USA:s misslyckande och förödmjukelsen av Irak. Och vad det orsakar för kluvna identiteter hos både dem i exil och de som stannat i Irak.

Berättelsen i boken tar sin början 2003, i början av USA:s ockupation av Irak. Då återvänder en ung irakisk-amerikansk kvinna till sitt krigshärjade hemland som tolk för den amerikanska armén. Där möter hon sin mormor som starkt ogillar barnbarnets arbete. Hon möter också nära släkt hon inte känner till och blir förälskad i en shiamuslimsk milisman. Hon kommer att för mycket lång tid leva splittrad, sönderriven såsom landet i Irak.

Annabitha (The Outcast i eng. övers.) är baserad på verkliga händelser och spänner över det moderna Iraks historia. Den bygger på den kvinnliga journalisten Taj al-Muluk Abdelmagid, tillika ägaren av Iraks första tidning.  Boken tar sin början i 40-talets Irak då Taj al-Muluk inleder relationer med bla. Nuri al-Said, premiärministern och följer hennes och andra historiska personers öden i decennier. 

Inaam Kachachi samtalar med Gabriella Håkansson, författare, litteraturkritiker och essäist med stort engagemang i demokrati- och rättvisefrågor. Samtalet tolkas till engelska.