Om palestinierna bara försvann

Ibtisam Azem samtalar med Burcu Sahin, prisbelönt poet och kulturproducent

Uppsala Stadsteater
Lördag 23 mars kl 16.00
Språk: engelska

Uppsala Internationella Litteraturfestival presenterar här ett författarskap som nu blivit högaktuellt och närmast kan betraktas som profetiskt. Det handlar om Ibtisam Azem, en palestinsk romanförfattare och journalist, baserad i New York, som publicerat två romaner på arabiska: Sariq al-Nawm (Sömntjuven, 2011) och Sifr al-Ikhtifaa (2014). Först när den etablerade irakiske författarkollegan och översättaren Sinan Antoon läser och översätter hennes andra roman och den utkommer i engelsk översättning, ”The Book of Disappereance” får Azem sitt internationella genombrott. Fem år efter originalutgivningen på arabiska.

Genom en fantasifull berättelse återspeglas den verklighet och de verkliga frågor som palestinier och israeler nu brottas med. Azems ”The Book of Disappereance” utspelar sig fyrtioåtta timmar efter att israeler upptäckt att alla deras palestinska grannar har försvunnit. Två vänner, en judisk och en palestinsk, kämpar för att på olika sätt förstå den traumatiska händelsen. Romanen blir en konfrontation mellan två minnen där Ariel, liberal sionist, kritisk mot ockupationen av palestinska områden ändå tror på det israeliska projektet och Alaa som förföljs av sin mormors minnen av fördrivning och att ha blivit flykting i sitt eget hemland.

Boken innehåller en multitud av röster och kontroversiella åsikter från både palestinier och israeler. Där finns Badriyya, palestinskan som i ett sista inlägg innan hon själv försvinner ger uttryck för antisemitism och transkriberar ett, för oss fiktivt, tal från Knesset där Israel liknas vid en cancersjuk kvinna vars infekterade celler behöver utplånas. Där finns sionismens anförare som menar att palestiniernas försvinnande borde innebära en lättnad för israeler, där journalister skriver artiklar med rubriken: “Have Our Problems Disappeared Forever?”. Kampen som utspelar sig i romanen är en fråga om tid, om språk, om det förflutna och framtiden.

Ibtisam Azems roman har kritikerrosats i USA och kallats ett mästerverk som får läsaren att reflektera över de historiska grunderna till bildandet av staten Israel och fördrivningen av palestinier från deras tidigare hem. Med hjälp av en magisk realism som är lika skärande som Borges, gör Azem genom historien om en ung israelisk journalist och hans försvunna palestinska vän ett förödande utforskande av nakbah, svek, radering av minnen och kärlek till hemmet.

Azem samtalar med Burcu Sahin, prisbelönt poet och kulturproducent.