DEN UNGA KVINNANS UTSATTHET

Hanna Nordenhök och Mirja Unge
i samtal med Jenny Aschenbrenner

”…hade han inte räddat detta barn från gränderna? Jo, det hade han. Och därute var världen snedvriden och mörk. Och fattighusen var trånga, och flickorna svalt och blev fula och oförståndiga och urgröpta av gatornas fördärv.” Ett litet utsnitt ur den stora berättelse som Hanna Nordenhök målar upp i romanen ”Caesaria”. En flicka, bokstavligen och bildligen, fångad i den manliga hegemoni, megalomani och begär som präglade 1800-talets Sverige. Teman om kvinnlig förödmjukelse och berövande av värdighet som är ständigt aktuella.
                  
Dramatikern och författaren Mirja Unges ”Jag går och lever” utspelar sig på en annan plats i Sverige, mycket mer samtida och i en helt annan språklig dräkt; ”Hem till mig kommer ingen, det är knappt så att jag kommer dit själv. Men ibland är jag tvungen att gå hem. Jag hör farsan böka nere i källaren håll dig nere för fan”.  Så lyder de första raderna i Unges roman. Temat går igen, den unga flickan som på vägen till kvinna tvingas stå ut med förnedring från både kamrater, killgäng, pappa och en lika utsatt äldre syster.
                  
Nordenhök och Unge skildrar, var och en på olika sätt, med val av olika tider, unga kvinnors erfarenheter av övervakning, övergrepp, straff, isolering och vanmakt.
                  
Här möts de två prisbelönta författarna, som båda har berört temat också i tidigare verk i ett samtal under ledning av litteraturkritikern Jenny Aschenbrenner.
 
Språk: Svenska
Uppsala Stadsteater, fredag 12 mars kl 19.00

Program 2021