Fernanda Melchor i samtal
med Hanna Nordenhök och Peter Fröberg Idling
Den inleds med att den mördade och lemlästade kroppen av en kvinna som kallats Häxan hittas av några barn. Romanen ”Hurricane Season” eller ”Orkansäsong” som är titeln på den svenska utgåvan är en formidabel fresk över Mexikos demoner; destruktiv manlighet, droger, fattigdom och ”feminicidos”, dvs epidemiskt utbredda mord på kvinnor.
Romanen har också blivit det stora internationella genombrottet för journalisten och författaren Fernanda Melchor som förutom att belönats med priser både i USA och Tyskland också har jämförts med litterära giganter som William Faulkner och Roberto Bolano. Liksom de två föregångarna är Melchors litterära värld fylld med mytologi och våld, verkligt våld. En värld som blir mer och mer skrämmande verklig ju längre man vandrar i den. Och Melchors litterära stil har träffande beskrivits som ”mardrömslik realism”.
Veracruz, den delstat där Melchor själv föddes, var nyligen den värst drabbade av sk ”femincidos”. I ”Orkansäsong” nya roman “Hurricane Season” undersöker den mexikanska författaren Fernanda Melchor den skuld, mytbildning och fördomar som lett till det ökande antalet och alltmer sadistiska morden på kvinnor och flickor
Men Melchor är inte ute efter att skriva en protestroman eller att erbjuda läsarna kittlande inblick i perversioner genom litterärt finlir. Hon söker beskriva det inre livet hos både förövare och offer, de kollektiva myter som gör ohyggligheterna möjliga.
Fernanda Melchors succéroman är helt nyligen utgiven på svenska och för översättningen svarar Hanna Nordenhök, själv prisbelönt författare och själv aktuell med sin nya roman ”Caesaria” där teman kring manligt kontrollbehov, driven av fruktan och åsamkande densamma är närvarande. De två, översättaren och författaren samtalar här med varandra under ledning av Peter Fröberg Idling, också han författare, tillika litteraturkritiker.
Språk: Engelska och svenska
Uppsala Konsert och Kongress lördag 13 mars kl 18.00