NÄR POESI BLIR POLITIK – BELARUS

Läsning av Dmitrij Strotsev och Valzhyna Mort från Belarus

”våldtagna / med polisbatongen tills livmodern sprack […] döljer de underdånigt de svarta blodutgjutningarna”. Så lyder ett par rader ur de dikter som upprört regimen i Belarus så till den grad att poeten Dmitrij Strotsev kastades i fängelse.

Några av regimens främsta måltavlor är intellektuella; författare, journalister och poeter. Två av de för regimen så förhatliga rösterna gästar årets festival; Dmitrij Strotsev, som släppts, och Valzhyna Mort.

Belarus har utnämnts till Europas minst demokratiska land och presidenten Aleksandr Lukasjenko, som innehaft makten i snart tre decennier, har kallats Europas siste diktator. Efter omfattande valfusk i det senaste presidentvalet i augusti förra året har landet och dess president levt upp till de negativa epiteten.
Tiotusentals har frihetsberövats, ännu fler misshandlats och torterats. Demonstranter har dödats. Men trots det fortsätter protesterna.

Strotsev har, av den i Sverige välkända Svetlana Aleksijevitj, kallats den främste ryskspråkige poeten i Belarus. I svensk översättning finns sedan tidigare ”Adams tystnad” som huvudsakligen kretsar kring teman som krig och fred, gudssamtal samt historien och nuet. Men sedan protesterna startade har hans fokus skiftat; i nästan dagliga uppdateringar på Facebook har Strotsev diktat kring protesterna och vad som väckts i medborgarnas sinne. Till svenska har han översatts av Dmitri Plax.
Valzhyna Mort är poet, skribent och översättare. Född i Minsk, men utflyttad sedan 15 år till den amerikanska östkusten där hon fortsatt skriver dikter på både belarusiska och engelska.

Nu har hon vänt på dygnet för att följa med i protesterna i hennes hemland sedan ett par månader tillbaka. Mort försöker löpande väcka omvärldens medvetenhet om vad som sker i Belarus genom en stor mängd artiklar och intervjuer i internationella medier som New York Times, Financial Times, The New Yorker och the Guardian. För BBC har hon gjort en dokumentär om protesterna.
I hennes senaste diktsamling “Music for the Dead and Resurrected” ställer hon frågan: Hur sörjer vi efter ett sekel av propaganda? På svenska finns sedan tidigare hennes diktsamling ”Tårarnas fabrik”.

Här ges möjlighet att höra Valzhyna Mort, som blivit en litteraturens ambassadör för ett nytt och fritt Belarus, samt Dmitrij Strotsev vars poetiska skildringar av protesterna i Belarus har samlingsnamnet Det störtade Belarus. En poetisk krönika, som ännu är oavslutad, men som nu översätts och delvis publicerats i Svenska Pens tidskrift PenOpp som också är festivalens medarrangör till de två programpunkterna om Belarus.

Språk: Engelska, ryska, belarusiska och svenska
Uppsala Konsert och Kongress, lördag 13 mars kl 15.00

Valzhyna Mort
Dmitrij Strotsev