Afghanska kvinnoöden tecknade från Amerika

Nadia Hashimi i samtal med Mikael Olsson Al Safandi

Språk: engelska
Lördag 26 mars kl 18.30
Uppsala Stadsteater

”Det var som att bevittna någon ta sina sista andetag.” Så beskriver den afghansk-amerikanska författaren Nadia Hashimi talibanernas segertåg i Afghanistan. Och vi har i år glädjen att presentera ett högaktuellt författarskap som ser sig leva i två världar. Hon har de gångna månaderna suttit i hemmet i Maryland klistrad vid telefon och dator och ständigt kommunicerat med vänner och bekanta i Kabul och andra afghanska städer.

Båda Hashimis föräldrar lämnade Afghanistan för USA i början av 70-talet, men Nadia, själv född i New York men omgiven av en stor familj av afghanska mostrar, farbröder och kusiner har Afghanistans kultur och historia format henne.

Först 2003, efter den amerikanska koalitionens invasion, kunde hon besöka det gamla hemlandet. Det kom att bli en resa som så småningom motiverade den dåvarande studenten i medicin och mellanösternstudier att börja skriva om afghanska öden. Som färdig barnläkare skrev hon på lediga tider och utkom 2014 med den ”Pärlan som sprängde sitt skal”. Omedelbart en internationell bästsäljare om två kvinnors liv under två afghanska epoker.

Året efter kom romanen ”When the moon is low”, översatt till svenska med titeln ”När natten är som ljusast”. En skakande berättelse om en afghansk mor och hennes barns flykt undan talibanerna och Europas stängda gränser.

I rask takt utkom sedan romanerna” A House Without Windows”,

“One half from the East”, “The sky at our feet” och nu senast

“Sparks Like Stars”. Hashimi har visat att hon är en stor berättare med högaktuellt innehåll som kretsar kring afghanska kvinnors villkor. Påtvingad migration, konflikter, fattigdom, kvinnohat, kolonialism, missbruk och exilens problem med att leva mellan två världar är återkommande teman. Komplexa och starka porträtt av kvinnor och flickor; Rahima, Shekiba, Zeba, Fereiba, Obayda, Sitara bland andra är Hashimis specialitet.

Hon har själv beskrivit sitt flitiga skrivande som, förutom berättandets glädje, en kanal för sitt engagemang och aktivism. Som Hashimi själv uttryckt saken ”Böcker är mångsidiga verktyg”. Hennes engagemang syns också i Hashimis deltagande i civilsamhällets organisationer där hon sitter i styrelsen för flera som verkar för att utbilda Afghanistans barn och stärka kvinnligt ledarskap.

Språk: engelska
Lördag 26 mars kl 18.30
Uppsala Stadsteater

Nadia Hashimi
Mikael Olsson Al safandi
Mikael Olsson Al safandi