Poesiuppläsningar

Poesiuppläsningar med bland andra Tom Van de Voorde och Najlaa Eltom

Språk: originalspråk och svenska översättningar

Lördag 26 mars kl 20.00
Uppsala Stadsteater

Festivalen har i år äran att introducera och ge smakprov på två internationellt verksamma diktare som själva läser ur sina verk.

Först ut är en centralfigur inom den unga flamländska lyriken; Tom Van De Voorde. Av hans sammanlagt sju utgivna diktsamlingar har bara ännu en översatts till svenska; ”Kärlek och jord” från 2013. Van Voordes senaste verk ”Din tyngdkraft min fjäder” bör när detta skrivs precis ha utkommit på svenska.

”Kärlek och jord” nominerades till priset för bästa diktsamling i Belgien och har beskrivits som en ovanlig, oroande utforskning av naturen och samhället. En poesi som inte tvekar att ta ställning mot de nuvarande politiska systemens grymhet.

Sedan 2013 har Van de Voorde varit en av poetpristagarna i Versopolis-projektet, en europeisk plattform för framväxande poeter som stöds av Europeiska unionens program för kreativ industri. Han har förutom arbetet med egna dikter också verkat som essäist och översatt hyllade amerikanska poeter som Wallace Stevens och Michael Palmer och betraktas som en expert på samtida amerikansk poesi.

Najlaa Eltom är poet, författare, översättare, låtskrivare och aktivist. Hon föddes i Sudan, men har i nästan 10 år bott och verkat i Sverige. Hon blev en del av den litterära scenen i Nordafrika under tidigt 2000-tal och debuterade med diktsamlingen ”The doctrine of Thinness” i Kairo och har sedan dess gett ut ”Det sista andetagets rang” (2015), ”Evigt brott med örhänge” (2019) och ”Hastighetens melodier” (2021).

Som kvinnlig författare i en litterär tradition dominerad av mansfigurer har Eltom haft att hantera en kvinnlig författares komplexa frågor om röst, individualitet, tabun, image och prestation.

All litteratur som Najlaa Eltom läste var skriven av män. Därför ville hon också först vara en manlig författare. När ni kommer till mina poesiläsningar ska den vara könsblind, försökte hon säga.

– När jag växte upp insåg jag att jag inte borde behöva neka mig min identitet som kvinna och författare. Min identitet är starkare nu och jag kan se de gömda diskurserna vad det betyder att vara en kvinnlig författare. Jag har försökt att hitta en balans. Men det är svårt.

Här läser de två poeterna, Tom Van de Voorde och Najlaa Eltom, ur sina verk.

Tom Van de Voorde
Najlaa Eltom

Språk: originalspråk och svenska översättningar
Lördag 26 mars kl 20.00
Uppsala Stadsteater