Vittnesmål med förlorad verklighetskraft

Maria Stepanova, samtalar med poeten och översättaren Ida Börjel.
Ida Börjel läser ur Kroppens återkomst av Maria Stepanova i utställningen Promzona av Pavel Otdelnov.

Språk: engelska
Lördag 26 mars kl 13.00-14.00
Uppsala Konstmuseum

Maria Stepanova, samtalar med poeten och översättaren Ida Börjel.
Ida Börjel läser ur Kroppens återkomst av Maria Stepanova i utställningen Promzona av Pavel Otdelnov. Uppsala internationella litteraturfestival.

Maria Stepanova är internationellt hyllad författare, poet, essäist, journalist och chefredaktör för nättidningen Colta, född i Moskva 1972. Minnen av minnet nådde en svensk publik 2019 och är en vindlande roman kring minnets stumhet, Ryssland och det sovjetiska samhället, med utvikningar mot litterära föregångare som Proust och Sebald. Teman som återkommer i det nyligen utgivna poesialbumet Kroppens återkomst. Stepanova inventerar världen på samma gång som hon frambesvärjer den eller försöker hålla kvar den.

För Uppsala internationella litteraturfestival samtalar Stepanova via länk från New York med Ida Börjel, poet. Tillsammans med Nils Håkansson som har hon översatt ”Kroppens återkomst”. Börjel kommer även att läsa Stepanovas poesi. Programmet sker i utställningen Promzona av Pavel Otdelnov, en av Rysslands mest hyllade samtida konstnärer. Promzona betyder industrizon och konstnären har i projektet utforskat sin egen familjehistoria – en arbetardynasti knuten till hemliga kemiindustrier i Dzerzjinsks, från 1930-talet och tillverkning av kemiska stridsmedel till skönhetsprodukter och nedläggning efter kommunismens fall. Utställningen sammanfogar arkivmaterial, vittnesskildringar, video, installationer och måleri.

Otdelnov och Stepanova har båda sökandet efter det biografiska och ett ”Heimat” som utgångspunkt, men skildringen vecklar ut sig till en vidare reflektion kring minneskulturer, samt sovjetsamhällets komplexa system av offer och förövare, dystopi och utopi. Pavel Otdelnov skriver följande om sitt projekt:

 ”Historier, som min farmor minns, framstår som sagor. Mitt projekt handlar om glömskan, om hur verkliga historiska händelser förvandlas till myter, hur naturen återerövrar det som har skapats av människan. Träden tränger igenom betongplattor och förstör byggnader. Den sovjetiska historien, som blev till som en myt, förvandlas till antika ruiner, utan att ha blivit förverkligad. Det är paradoxalt att vittnesmålen förlorar verklighetskraften, de blir omformaterade, de anpassar sig till allmänna uppfattningar, förvandlar sig till det som man brukar kalla historia.”

Ida Börjel är en av de mest hyllade konceptpoetiker inom den samtida svenska poesiscenen. Börjel har mottagit bland annat Katapultpriset för hennes debut Sond (2004) och hennes senaste diktsamling Ma blev 2014 nominerad till Augustpriset. 2021 fick Börjel Region Skånes kulturpris.

Språk: engelska
Lördag 26 mars kl 13.00-14.00
Uppsala Konstmuseum

Maria Stepanova
Ida Börjel
Ida Börjel