Åtalad för terrorism i Turkiet

Aslı Erdoğan samtalar med journalisten Mikael Olsson Al Safandi

Ett av Turkiets riktigt stora författarskap kan inte bo i landet längre. Hon delar efternamn med presidenten, men har av hans regim utmålats som terrorist och statsfiende. Hon är översatt till ett tjugotal språk, prisbelönt i Sverige och ett flertal europeiska länder, hela fem gånger i Tyskland där hon nu bor. Erdogan är partikelfysikern som blev människorättsaktivist, journalist, krönikör och författare till romaner, noveller, samlingar av essäer och poetisk prosa.

Av Erdoğan verk har, tills nu, romanerna ”Den mirakulöse essäsamlingen” och ”Inte ens tystnaden är längre vår egen” funnits översatta. Den senare blev en bästsäljare i Frankrike och Tyskland och innehåller flera av de politiska essäer och krönikor som ledde till att hon utsattes för förföljelse och lynchkampanjer. Slutligen greps Erdogan av polis och fängslades i nästan fem månader 2016 anklagad bland annat för terrorpropaganda med hot om livstidsstraff. I de förbjudna texterna avhandlar Erdogan den turkiska statens övergrepp mot minoriteter, tortyr, kränkningar av mänskliga rättigheter i fängelser, våld mot kvinnor och hoten mot yttrandefriheten. När Erdogan släpptes ur häktesförvaret i väntan på rättegång lämnade hon Turkiet. Rättegången mot henne pågick ändå i flera år och först för ett drygt år sedan lades åtalen mot henne ned.

Nu kommer också Erdogans roman ”Requiem över en förlorad stad” på svenska. Det är en väv av poetiska prosastycken som gestaltar minnen; av Erdogans mor, vännen som plötsligt slets ifrån henne, författarlivet, miljöerna i födelsestaden och konsekvenserna av hennes politiska, feministiska och konstnärliga engagemang.

Språk: engelska
Lördag 25 mars kl 18.00
Uppsala Stadsteater

Aslı Erdoğan
Mikael Olsson Al Safandi
Mikael Olsson Al Safandi