Att återse Iran i skrivande

Hanna Nordenhök samtalar med Negar Naseh och Khashayar Naderehvandi

Bara hösten 2022 utkom nya böcker av fyra svenska författare samtliga med ursprung i Iran. Och det finns fler i Sverige nu verksamma författare som har sina rötter i det Iran som nu skakas av befolkningens protester och regimens våldsamma svar. Vad händer med kreativitet, tankeliv och skrivande när ens föräldrars eller ens eget forna hemland är i uppror? Två författare som gav ut nya böcker i höstas gästar festivalen i år; Negar Naseh och Khashayar Naderehvandi.

Negar Naseh, som också är verksam som läkare här i Uppsala, har med sin tredje roman, ”En handfull vind” skapat ett storslaget epos som rör sig över årtionden. Den tar sin början på en balkong i Teheran 1978 där en mor och hennes son bevittnar tilltagande protester mot Shahens regim. Den är full av kärlek till det persiska språket och det iranska kulturlandskapet trots att Naseh fötts i Sverige och aldrig kunnat besöka sina föräldrars hemland. Men romanen är också en uppgörelse med Irans blodiga moderna historia som tillägnas de tusentals politiska fångar som dödades i massavrättningarna 1988. ”En handfull vind” utkom bara en kort tid innan nya, nu aktuella avrättningar av oppositionella, tog ny fart i Iran.

Khashayar Naderehvandi, är poet, författare, litteraturvetare och litteraturkritiker som gett ut två diktsamlingar och lika många romaner. Den senaste romanen ”Hemsökelse” utkom i höstas. ”Min roman handlar ju inte om Iran, men den hade heller inte sett som den gör om inte jag var jag, med den bakgrund jag har” säger Khashayar Naderehvandi, ”Iranska revolutionen är numera en del av det svenska kollektiva minnet, eftersom vi är så många här”, säger Khashayar Naderehvandi, som föddes i och tillbringade de första sex åren av sitt liv i Iran. När han debuterade för 11 år sedan med diktsamlingen ”Om månen alls syntes” sa Naderehvandis mor: ”Tur att vi inte bor i Iran, då hade du väl hamnat i Evinfängelset.” I en längre artikel i Dagens Nyheter skriver Naderehvandi om öde och det alternativa liv som aldrig fick börja då han tvingades fly Iran.

Hans och Negar Nasehs skrivande, tankar och reflektioner över ett Iran i uppror samtalar de båda om under ledning av Hanna Nordenhök, prisbelönt författarkollega, översättare och litteraturkritiker (som i vår utkommer med sin fjärde roman ”Underlandet”).

Språk: Svenska
Saturday 25 march kl 15.30
Uppsala Stadsteater

Negar Naseh
Negar Naseh
Khashayar Naderehvandi
Hanna Nordenhök