Hjärnan bakom folkmordet

Här samtalar Ivica Ðikić med författarkollegan Anders Norrman som
också tidigare har arbetat som diplomat stationerad bland annat i Bosnien-Hercegovina.

Ljubiša Beara, chef för generalstabens säkerhetstjänst i bosnienserbernas armé, avled i ett fängelse i Berlin den 9 februari 2017. Två år tidigare hade Haag-tribunalen fastställt livstidsdomen för hans delaktighet i folkmordet i Srebrenica. En massaker där mer än tredjedel av invånarna, 8373 pojkar och män, i den bosniska kommunen massakrerades.

Ivica Djikić, bosnienkroatisk journalist och författare, har genomfört en aldrig tidigare gjord genomgång av förhör, protokoll och dokument för att kartlägga detta brott mot mänskligheten. Resultatet blev boken ”Beara-en dokumentärroman om hjärnan bakom folkmordet” som nu översatts till svenska. Ett omistligt vittnesmål och en skakande berättelse om hur en hög officer i den tidigare jugoslaviska folkarmén under Tito kunde drivas till massmord på sina forna landsmän. Ivica Djikić, som tidigare skrivit både romaner, biografier och manus för TV, brottas i dokumentärromanen med balansen mellan fakta och fiktion.

Men devisen som inleder en av hans andra romaner, ”I sanning säger jag dig, det är bättre att vara en romanförfattare, en skönlitterär författare, en lögnare…” överger han här; skildringen av de fruktansvärda julidagarna är faktamässigt exakt – vem som mördade och var, hur många och var de begravdes, Det är för att begripliggöra sinnestillståndet hos en pressad överstelöjtnant Beara som fiktionens stilgrepp blir nödvändiga.
Här samtalar Ivica Ðikić med författarkollegan Anders Norman som också tidigare har arbetat som diplomat stationerad bland annat i Bosnien-Hercegovina.

Språk: svenska tolkat från kroatiska
Lördag 25 mars kl 16.45
Uppsala Konstmuseum

Ivica Djikić
Anders Norrman