Ryska gravar talar och soldater ringer hem

Sergej Lebedev samtalar med Ida Börjel

Två nyutkomna, och helt olika, böcker berör Rysslands senaste krig; ”Sandarmoch – När gravarna talar” av ryske Sergej Lebedev och ”Ringa hem” av svenska Ida Börjel. Den förstnämnda en längre essä, den andra en diktsamling.

Sergej Lebedev är en prisbelönt rysk författare, poet och journalist vars böcker översatts till ett tjugotal språk. Han har av The New York Review of Books utnämnts till “den bäste i den unga generationen ryska författare”. Tre av hans romaner och två essäböcker har utkommit på svenska och samtliga beskriver, på olika sätt, hur Rysslands historia sätter sin prägel på dagens ryska samhällsliv, politik och kultur.

I romanen ”Vid glömskans rand” skildras åren från revolutionen till början på slutet för Sovjetunionen. Den helt nyligen utkomna ”Augustimänniskor” tar sin början 1991 med kuppen mot Gorbatjov. Och thrillern ”Debutant” är en berättelse inspirerad av helt samtida ryska giftmord.

I den först nämnda essän granskar Lebedev hur den ryska arméns övergrepp i Butja, Izium, Cherson, Mariupol och andra ukrainska städer hänger samman med rättegången mot den historiker som vågat kartlägga massgravarna orsakade av den stalinistiska terrorn på trettiotalet.

Lebedev beskriver hur den ryska kolonialismen gått i arv från tsarens imperiebyggande till Sovjetunionen och dagens ryska federation.

Här samtalar han med Ida Börjel, flerfaldigt prisbelönt poet, översättare och litteraturvetare vars senaste bok, ”Ringa hem”, rymmer en serie dokumentärdikter där Börjel tolkar mobilsamtal från ryska soldater vid fronten i Ukraina, avlyssnade av den ukrainska säkerhetstjänsten. En diktsamling som ryske Sergej Lebedev skrivit ett längre förord till.

Språk: engelska
Fredag 24 mars kl 19.15
Uppsala Stadsteater

Sergej Lebedev
Ida Börjel